logo

Wilt u een bijdrage leveren aan het milieu en ook nog eens minder geld uitgeven aan energie? Dan is het goed denkbaar dat u zonnepanelen op uw dak plaatst. Hoe meer zonnepanelen u plaatst, hoe meer het u oplevert. Maar dan moeten de panelen natuurlijk wel op de juiste wijze aangesloten worden, want anders heeft het alsnog geen effect. Het aansluiten van de zonnepanelen moet dus zeer nauwkeurig gebeuren. Gaat u ze zelf aansluiten? In de onderstaande tekst leest u hoe u de zonnepanelen op de juiste wijze aansluit.

Noodzakelijke aansluitingen

Heeft u de panelen al op het dak liggen? Dan is het tijd om de zonnepanelen op de omvormer aan te sluiten. Wanneer u dit niet doet, kan de zonne-energie namelijk niet omgezet worden in bruikbare stroom. Sluit de zonnepanelen altijd door middel van een lus aan op de omvormer. Dit doet u met de zogeheten DC-kabel. Om de omvormer op de groepenkast aan te sluiten, maakt u gebruik van een AC-kabel. Indien u meer dan twee zonnepanelen plaatst, moet er een aparte automaat worden geplaatst in uw groepenkast. Deze aparte groep kan ook elders in uw woning, bijvoorbeeld op zolder, worden geplaatst en van daaruit doorgevoerd worden naar de meterkast.

Elektricien inschakelen

Zoals u kunt lezen is het niet eenvoudig om zelf uw zonnepanelen aan te sluiten. Dit wordt dan ook alleen aangeraden wanneer u hier ervaring mee heeft. Is dit niet het geval? Laat het aansluiten van zonnepanelen dan over aan een elektricien. De meeste elektriciens hebben immers veel ervaring met het aansluiten van zonnepanelen. Door een beroep te doen op een professionele elektricien, bent u er dan ook van verzekerd dat de panelen op de juiste wijze aangesloten worden. Bijkomend voordeel is dat u zelf niet hoeft te prutsen en geen gevaar loopt om een flinke opdonder te krijgen.