Voorkom schade door blikseminslag bij onweer

 In Uncategorized

De meeste mensen krijgen niet bepaald een prettig gevoel bij onweer. En wanneer er dan ook nog eens bliksem bij komt kijken, is het onveilige gevoel compleet. Bij onweer en bliksem is het verstandig om binnen te blijven. Daarnaast doet u er goed aan om stekkers van elektrische apparaten uit het stopcontact te halen. Waarom? Omdat u hierdoor niet het risico loopt dat de apparaten kapot gaan of mogelijk zelfs in de brand vliegen. Maar daarnaast zijn er nog een aantal andere dingen die u kunt doen om schade door blikseminslag te voorkomen. In de onderstaande tekst worden twee manieren uitgelegd.

Bliksemafleiders plaatsen

Een veelgebruikte manier om te voorkomen dat de bliksem in uw woning inslaat, is het gebruik van bliksemafleiders. Een dergelijke afleider dient altijd op het hoogste punt van uw huis geplaatst te worden. Hier is de kans namelijk het grootst dat de bliksem ook daadwerkelijk inslaat. Een bliksemafleider zorgt er bij blikseminslag voor dat de spanning naar de grond wordt geleid. Het plaatsen van een bliksemafleider lijkt misschien niet bepaald ingewikkeld, maar toch is het goed om dit te laten doen door een erkende elektricien. Waarom? Omdat u op die manier weet dat de bliksem bij een blikseminslag op de juiste wijze wordt afgeleid en niet alsnog schade aan uw woning aan kan richten.

Elektrische apparatuur beveiligen

Heeft u geen bliksemafleider? Dan kunt u er ook voor kiezen om uw elektrische apparatuur te beveiligen tegen een eventuele blikseminslag. We noemden eerder al de mogelijkheid om de stekkers van uw elektrische apparaten uit het stopcontact te halen, zodat u voorkomt dat de bliksem via de bekabeling het apparaat bereikt en schade aan kan richten. Dit is echter niet noodzakelijk wanneer u speciale spanningsdozen laat plaatsen. Voor het plaatsen van deze spanningsdozen schakelt u een elektricien in. Dergelijke dozen zorgen ervoor dat de hoogspanning bij een blikseminslag wordt opgevangen, waardoor uw apparaten niet de kans lopen beschadigd te raken.

Recommended Posts