Wat zijn de gevaren van een kapotte spaarlamp?

 In Blog

Waar mensen vroeger vooral gloeilampen gebruikten, is men tegenwoordig overgestapt op de spaarlamp. Dit moest ook wel, want de gloeilampen werden volledig uit de handel gehaald. Vrijwel iedereen is er inmiddels aardig aan gewend. Grote voordeel van de spaarlamp is dat deze een stuk minder energie verbruikt dan de ‘oude’ gloeilamp. Maar veel mensen zijn niet van alles op de hoogte wat betreft spaarlampen. Zo gaan er verschillende verhalen op dat kapotte spaarlampen gevaarlijk kunnen zijn. Maar wat zijn de precieze gevaren van een kapotte spaarlamp?

Schadelijke stoffen

spaarlampUit onderzoek naar spaarlampen blijkt dat er diverse schadelijke stoffen in de lamp zitten. Wanneer een spaarlamp kapot valt, komen deze stoffen vrij. De kans dat een spaarlamp kapot valt is weliswaar minder klein dan bij een gloeilamp, maar ook bij spaarlampen is de kans aanwezig. Indien u een spaarlamp kapot heeft laten vallen, is het aan te raden om de betreffende ruimte zo snel mogelijk goed te laten luchten. Daarnaast is het voor zwangere vrouwen en kinderen belangrijk om de ruimte waarin de lamp kapot gevallen is zo snel mogelijk te verlaten. Bij een kapot gevallen spaarlamp, komt er liefst 7 microgram kwik vrij en dat is vele malen meer dan er normaal in een kamer voor mag komen. Bij het opruimen van de rommel is het van belang dat de scherven en het poeder niet in aanraking komen met kleding. Gooi alles in een glazen pot die afsluitbaar is. Voor het opruimen van de kleine scherven en het poeder kunt u tape gebruiken.

Overstappen

Heeft de bovenstaande tekst u bang gemaakt en wilt u liever geen spaarlampen meer in uw woning hebben? Het is tegenwoordig niet meer mogelijk om terug te gaan naar de gloeilamp, maar er is wel een andere mogelijkheid. U kunt namelijk overstappen op LED-verlichting. In deze lampen zitten veel minder schadelijke stoffen, waardoor de kans op gevaarlijke situaties voor bijvoorbeeld zwangere vrouwen en kinderen ook een stuk kleiner is.

Recente berichten
lamp