Kindveilige stopcontacten

 In Blog

Kinderen hebben vaak kleine vingers en gedurende hun eerste levensjaren zullen ze heel nieuwsgierig zijn om deze gebruiken. Zodra ze kunnen kruipen of lopen, zijn de meeste spullen dan ook niet meer veilig. Ze openen keukenkastjes, stoten spullen van tafel en gaan bijvoorbeeld ook met hun vingers in het stopcontact. Dit laatste wilt u natuurlijk voorkomen, want dit kan voor een gevaarlijke situatie zorgen. Om te voorkomen dat uw kind zijn of haar vingers in het stopcontact steekt, zijn er tegenwoordig gelukkig kindveilige stopcontacten. Heeft u geen kindveilige stopcontacten aangeschaft? Dan zijn er genoeg manieren om uw stopcontacten alsnog veilig te maken voor kinderen. Hoe? Dat leest u in onderstaande tekst.

Afdekplaatjes

Veel mensen maken voor het beveiligen van stopcontacten gebruik van zogeheten afdekplaatjes. Deze worden op het stopcontact geplakt of geklemd. Het plaatje werkt volgens een veermechanisme, waardoor het systeem meteen voor de openingen van het stopcontact schieten wanneer de stekker eruit wordt gehaald. Hierdoor kunnen de kinderen dus niet meer met hun vingers in het stopcontact. Bijkomend voordeel is dat de plaatjes niet telkens verwijderd hoeven te worden.

Pluggen

Een andere manier om stopcontacten af te dichten is met behulp van pluggen. Deze worden in het stopcontact geplaatst en zijn te verwijderen met bijvoorbeeld uw nagel, een speciale zuignap of een sleuteltje. In tegenstelling tot de afdekplaatjes moeten de pluggen wel telkens uit het stopcontact gehaald worden wanneer u deze wilt gebruiken en weer teruggeplaatst worden wanneer er geen stekker meer in zit.

Veilige wandcontactdozen

In tegenstelling tot het beveiligen van stopcontacten voor kinderen, bestaan er tegenwoordig ook wandcontactdozen die al kindveilig zijn. De openingen van het stopcontact worden afgedekt met pennen. Deze gaan alleen aan de kant wanneer er gelijktijdig druk op wordt uitgeoefend. Hierdoor is het nagenoeg onmogelijk dat een kind met zijn of haar vingers in het stopcontact kan komen. Wilt u een kindveilige wandcontactdoos? Zoek dan altijd een contactdoos met het KEMA-keurmerk. Het enige nadeel van deze methode is dat het de duurste methode is om stopcontacten te beveiligen tegen kinderen.

Aangeraden berichten
bliksemlamp