Stopcontacten verplaatsen: hoe gaat u te werk?
Staat u op het punt om uw woonkamer te verbouwen? Dan zijn er veel zaken waar u rekening mee moet houden. Naar alle waarschijnlijkheid maakt u een nieuwe indeling en daarbij moet u ook nadenken over de elektra. Stopcontacten, lichtschakelaars en vaste lichtpunten zitten nu waarschijnlijk allemaal op een handige plek. Maar is dit na de verbouwing nog steeds het geval? Waarschijnlijk niet. U zult dus onder andere uw stopcontacten moeten verplaatsen. Maar hoe gaat u te werk bij het verplaatsen van stopcontacten?
Weet waar u aan begint
Wanneer u zelf stopcontacten gaat verplaatsen, moet u er altijd eerst voor zorgen dat alle stroom is uitgeschakeld. Heeft u dit gedaan? Check dit voor de zekerheid even met een spanningsmeter. Indien er geen stroom meer op de leidingen zit, kunt u beginnen met uw werkzaamheden. Verwijder eerst de contactdozen en trek vervolgens de elektrische bedrading terug. Gaat u stopcontacten op nieuwe plekken plaatsen? Dan moet u waarschijnlijk ook een sleuf in de muur frezen voor de wandcontactdoos en de pvc-buizen. Indien dit allemaal gelukt is, kunt u beginnen met het aansluiten van de elektrische bedrading op de wandcontactdoos. Zodra dit klaar is, plaatst u het kapje weer over de wandcontactdoos. Het is aan te raden om eerst te testen of het stopcontact ook daadwerkelijk werkt, voordat u de hele muur weer netjes af gaat werken.
Elektricien inschakelen
Heeft u geen ervaring met het verplaatsen van stopcontacten? Waag u hier dan ook niet aan, maar laat dit lekker over aan een elektricien. Een elektricien weet als geen ander hoe hij stopcontacten moet verplaatsen. Door een beroep te doen op een elektricien, bent u ervan verzekerd dat het stopcontact naar behoren werkt en dat alle elektra op de juiste wijze is aangesloten. Hierdoor is de kans op gevaarlijke situaties dus bijzonder klein. Een elektricien kan ook lichtschakelaars en eventuele vaste lichtpunten voor u verplaatsen.