Moet elektra uit het stopcontact bij onweer?

 In Blog

Veel mensen vragen zich af wat zij precies moeten doen met hun elektrische apparaten wanneer er een onweersbui los barst. Sommigen zeggen dat het verstandig is om de stekkers uit het stopcontact te halen, terwijl dit volgens anderen helemaal niet nodig is. Hierdoor twijfelt u mogelijk wat nu precies de beste optie is. Het is echter wel verstandig om de stekkers van elektrische apparaten uit uw stopcontacten te halen bij een onweersbui. Wanneer u dit niet doet en de bliksem slaat wel in, kan dit grote schade aanbrengen aan uw woning.

Inslag

Bij een inslag in uw woning komt het elektriciteitsnetwerk onder hoogspanning te staan. Wanneer de stekkers van elektrische apparaten dan gewoon in het stopcontact zitten, kan deze hoogspanning ervoor zorgen dat de apparaten beschadigd raken. In het uiterste geval kan een inslag er zelfs voor zorgen dat er brand ontstaat in één van uw elektrische apparaten. Wanneer u de stekkers van elektrische apparaten uit het stopcontact haalt bij een onweersbui, loopt u dit risico niet. De hoogspanning als gevolg van inslag kan de elektrische apparaten in dat geval namelijk niet bereiken, waardoor de apparaten niet beschadigd kunnen raken.

Stopcontact met bliksembeveiliging

Wilt u toch gewoon de stekkers van uw elektrische apparaten in het stopcontact laten zitten? Dat kan, maar dan moet u wel stopcontacten hebben die voorzien zijn van bliksembeveiliging. Standaard stopcontacten beschikken niet over een dergelijke beveiliging. Ga er dus ook niet zo maar vanuit dat uw woning beschikt over deze stopcontacten.

Elektricien raadplegen

Bent u benieuwd of uw woning beschikt over bliksembeveiliging? Dan is het verstandig om een elektricien in te schakelen. Hij kan uw woning inspecteren en u vervolgens vertellen of dit al dan niet het geval is. Wanneer dit niet zo is, kan een elektricien u ook precies vertellen wat u kunt doen om uw woning te beveiligen tegen blikseminslag. Tevens kan hij u antwoord geven op de vraag of het verstandig is om de stekkers van elektrische apparaten in het stopcontact te laten zitten bij onweer.

Recommended Posts
buitenhuis elektrakinderen