Stappenplan voor inspectie: is de elektra in uw huis veilig?

 In Blog

Veel mensen kijken niet of nauwelijks op of om naar de elektra in hun woning. Zij gaan er standaard vanuit dat alles op de juiste wijze is aangesloten en dat er dus geen gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Toch is het aan te raden om regelmatig een blik te werpen op uw elektra. In de meeste gevallen is het vaak makkelijk te zien wanneer er een onveilige situatie is, waardoor u mogelijk nog tijdig in kunt grijpen. Maar hoe gaat u eigenlijk te werk bij het inspecteren van de elektra in uw woning? Volg daarvoor de volgende stappen.

Stap 1: Werp een blik in uw meterkast

De elektra komt uw woning binnen via de meterkast. Via de verschillende groepen wordt de stroom vervolgens verdeeld over de rest van uw huis. Wanneer u het idee heeft dat uw elektra niet goed meer werkt, kijkt u altijd eerst even in de meterkast. Ziet u hier een probleem? Schakel dan een elektricien in. Ga nooit zelf dingen proberen, dit kan gevaarlijk zijn.

Stap 2: Gebruik altijd een spanningsmeter

Om te kijken of er stroom staat op een elektrische leiding, is het niet aan te raden de leiding met uw blote handen aan te pakken. Doet u dat wel, dan bestaat de kans dat u een flinke stroomschok krijgt. Wilt u toch testen of het veilig is een elektrisch apparaat met een probleem aan te raken? Gebruik dan altijd een spanningsmeter. Indien er spanning waargenomen wordt, schakelt u eerst de stroom uit voordat u het apparaat aanraakt.

Stap 3: Schakel een elektricien in

Vertrouwt u de elektra in uw woning niet meer? Schakel dan direct een elektricien in. Een elektricien is dagelijks in de weer met elektriciteit en hij weet dan ook als geen ander of er problemen zijn met de elektra in uw woning en hoe hij deze problemen kan oplossen. Door een beroep te doen op een elektricien, weet u dat de elektra weer op de juiste wijze hersteld wordt. Zo hoeft u dus niet langer bang te zijn voor gevaarlijke situaties en kunt u met een gerust hart uw elektrische apparaten gebruiken.

Recommended Posts
bedradingbuitenhuis elektra