Alles wat u moet weten over groepenkasten

 In Blog

De meterkast mag dan de kleinste ruimte zijn in uw woning, maar toch is het één van de belangrijkste. In de meterkast, ook wel groepenkast genoemd, zit namelijk de elektrische installatie die ervoor zorgt dat u in uw hele woning stroom kunt gebruiken. Deze groepenkast ziet er vaak wat ingewikkeld uit. Veel mensen vragen zich dan ook af wat een groepenkast eigenlijk doet. Bent u ook benieuwd naar de werking van een dergelijke kast? Wij vertellen u hieronder alles wat u moet weten over groepenkasten.

Verschillende groepen

Een groepenkast bestaat altijd uit verschillende groepen. Waarom? Omdat het simpelweg niet mogelijk is om alle apparaten op één groep aan te sluiten. De stroomvraag wordt in dat geval zo groot, dat de groep het niet kan trekken en uitvalt. De elektrische apparaten in uw woning worden in de groepenkast dan ook verdeeld over de verschillende groepen. Op deze manier is het toch mogelijk om meerdere elektrische apparaten gelijktijdig te gebruiken.

Verdelen van de elektriciteit

De groepenkast wordt van stroom voorzien door de voedingskabel van een energiebedrijf. De hoofdschakelaar zorgt ervoor dat de binnenkomende elektriciteit beveiligd wordt, waarna de stroom bij één of meerdere aardlekschakelaars komt. Deze schakelaars zorgen er vervolgens voor dat de elektriciteit bij de verschillende groepen in de groepenkast terechtkomt. Hierdoor kunt u overal in uw woning gebruikmaken van elektriciteit.

Problemen in groepenkast

Het is mogelijk dat er een probleem opduikt in uw groepenkast. Hierdoor heeft u mogelijk in uw hele woning, of delen ervan, geen stroom meer tot uw beschikking. Indien de kortsluiting door één van de apparaten wordt veroorzaakt, kunt u de storing zelf verhelpen. Wanneer het probleem in de groepenkast zit, is het niet aan te raden zelf aan de installatie te gaan prutsen. In dat geval schakelt u een elektricien in om het probleem te verhelpen. Een elektricien weet namelijk precies wat hij moet doen om uw groepenkast binnen een mum van tijd weer normaal te laten werken.

Recommended Posts
inductieInspectie