Hoe sluit u een inductiekookplaat aan?

 In Blog

Steeds meer Nederlanders stappen over van koken op gas of een keramische kookplaat naar koken op inductie. Koken op inductie gaat een stuk sneller dan de twee eerdergenoemde kookmogelijkheden. Bij inductie wordt er namelijk een magnetisch veld gecreëerd. Om een dergelijk veld te creëren, wordt er veel stroom verbruikt. De vraag naar stroom is bij een inductiekookplaat zo groot, dat er een speciale aansluiting voor moet worden aangelegd. Een inductiekookplaat moet namelijk aangesloten worden op krachtstroom en dat is in vrijwel alle Nederlandse huizen zonder inductiekookplaat niet aanwezig.

Speciale aansluitingen

Om te voorkomen dat de stroom er continu afgaat wanneer u wilt koken op uw inductiekookplaat, is het verstandig de kookplaat op een aparte groep aan te laten sluiten in de meterkast. Hierdoor kunt u rustig koken en daarnaast ook nog uw andere elektrische apparaten gebruiken. Ook achter de kookplaat zelf moet een speciale aansluiting worden geplaatst. Hierdoor is het mogelijk om de plaat op het elektriciteitsnetwerk aan te sluiten en dus te kunnen gebruiken. Indien u geen ervaring heeft met het werken met elektra, is het niet verstandig om zelf de aansluitingen voor een inductiekookplaat te plaatsen.

Elektricien inschakelen

Om te voorkomen dat uw inductiekookplaat op de verkeerde wijze aangesloten wordt en daardoor niet werkt, doet u er goed aan een professionele elektricien in te schakelen. Een elektricien heeft ruime ervaring voor wat betreft het aansluiten van een inductiekookplaat en weet dan ook als geen ander wat hier allemaal bij komt kijken. Hij kan er niet alleen voor zorgen dat er een speciale krachtstroomaansluiting komt achter uw kookplaat, maar daarnaast plaatst hij meteen een extra groep in uw groepenkast. Tevens zorgt hij ervoor dat alles op de juiste manier met elkaar verbonden wordt. Hierdoor hoeft u zich dus geen zorgen te maken over de aansluiting, maar weet u toch zeker dat uw kookplaat straks werkt zoals hij zou moeten werken.

Aangeraden berichten
krachtstroombedrading