Stappenplan: wat te doen bij kortsluiting?

 In Blog

Wanneer u te maken heeft met kortsluiting in uw woning, werkt de stroom in een deel van uw huis niet meer. Bijzonder vervelend natuurlijk, want in dat geval kunt u uw elektrische apparaten niet gebruiken. Het is dan ook goed denkbaar dat u de stroom zo snel mogelijk weer terug wilt hebben. In dat geval moet u er dus voor zorgen dat de kortsluiting verholpen wordt. Veel mensen weten echter niet precies wat zij moeten doen bij kortsluiting. Daarom volgt hier een stappenplan voor wanneer u te maken heeft met kortsluiting.

Stap 1: Check de meterkast

Indien de kortsluiting veroorzaakt wordt door een bepaald apparaat, wordt de betreffende groep waarop dit apparaat is, uitgeschakeld. In dat geval slaat de aardlekschakelaar namelijk om. Ligt de stroom er bij u af? Kijk dan ook altijd eerst in de meterkast of er een schakelaar is omgeslagen.

Stap 2: Zet de schakelaar om

Is er inderdaad een schakelaar omgeslagen? Schakel deze dan handmatig weer in. Wacht vervolgens even rustig af en kijk of de schakelaar ingeschakeld blijft. Slaat deze direct weer om? Dan heeft u waarschijnlijk te maken met kortsluiting.

Stap 3: Verwijder de stekkers

Als de schakelaar inderdaad telkens weer uitslaat, veroorzaakt één van de apparaten achter de betreffende groep mogelijk de kortsluiting. Haal dan ook de stekkers van alle apparaten die op deze groep zijn aangesloten uit het stopcontact.

Stap 4: Plug de stekkers één voor één in

Heeft u alle stekkers van de apparaten achter de betreffende groep verwijderd? Zet dan de schakelaar weer om. Wanneer deze nu blijft staan, is er niets aan de hand. In dat geval laat u de stroom ingeschakeld staan en plugt u de stekkers van de apparaten achter de betreffende groep één voor één weer in. Valt de stroom bij een apparaat uit? Dan is dit de boosdoener.

Stap 5: Schakel een elektricien in

Blijft de schakelaar constant maar omslaan en heeft u bovenstaande stappen ook al gevolgd? Dan wordt het tijd om er een elektricien bij te halen. De kans is dan namelijk aanwezig dat de kortsluiting in de elektrische installatie zit. Ga hier nooit zelf aan prutsen, maar laat dit over aan een elektricien.

Recente berichten
elektricien Hilversumelektriciteit